Wat is Jupyter Notebook, en hoe gebruik je dat?

Jupyter Notebook (https://jupyter.org) biedt een omgeving waarin je tekst (met figuren) en uitvoerbare programmacode kunt combineren. Dit wordt onder andere veel gebruikt door Data Science onderzoekers - maar ook voor het onderwijs lijkt dit een geschikt middel.

Enkele van de ontwikkelteams voor de keuzethema’s gebruiken Jupyter Notebooks, onder andere voor functioneel programmeren met Elm, en voor NoSQL databases met MongoDB. Het is nog voor een deel de “bleeding edge of technology”, maar de aanpak lijkt veelbelovend.

Er is inmiddels een handleiding voor het gebruik van Jupyter Notebooks voor onderwijs, zie: Teaching and Learning with Jupyter

Voor dit onderwerp zijn de volgende vragen van belang:

  • wie maakt voor haar/zijn onderwijs al gebruik van Jupyter Notebooks?
  • wie ziet hierin goede mogelijkheden?
  • op welke manier zouden Jupyter Notebooks voor VO-informatica aangeboden moeten worden?
  • welke andere vragen heb je over Jupyter Notebooks?
3 likes

Eelco,

In de laatste IenI conferentie werd Jupyter weer even genoemd en ik zag dat het op het programma stond van de komende voorjaarsconferentie (13 april 2023). Klopt het dat het idee was om al het materiaal van de keuzemodules om te zetten naar Jupyter Notebook? En zoja, is daar al een module van te vinden online?

Wij gebruiken momenteel Hugo om ons programma online te zetten, maar als Jupyter meer tractie krijgt binnen de gemeenschap, dan sta ik best open voor een ombouw (op termijn).

Sander van Geest (Emmauscollege)