SQL database online

goedemorgen,

Ik maak tot nu toe gebruik van de grinfo databases, maar inmiddels heb ik alle mogelijkheden wel uitgemolken. Verder maak ik gebruik van het database leren via de slo (sql.informaticavo.nl). Echter wil ik graag zelf de mogelijkheid hebben om zelf een database voor een toets toe te voegen en die beschikbaar hebben voor de leerlingen. Wij werken op macbooks, dus het moet wel online. Inmiddels wel zelf een domeinnaam gestart, nu nog een goede niet te dure omgeving voor het hosten van de database, waarbij de leerlingen net als bij grinfo of sql.informaticavo de mogelijkheid hebben om queries te maken en uit te voeren.

1 like

Er zijn ook mogelijkheden “offline”. Wij werken tijdens toetsen met iMacs. Via een handigheidje kun je wel je Google omgeving gebruiken zonder dat de leerlingen verder kunnen beschikken over een internetverbinding. Op de iMac gebruiken ze dan MAMP.

1 like

MariaDB (wat vroeger MySQL was) wil ook wel toch? Draait prima op een Mac, zeker ism Xampp. https://www.apachefriends.org/blog/new_xampp_20151019.html

En NoSQL is in de praktijk enorm in opkomst dus is ook wel iets om naar te kijken (Firebase e.d.). Normaliseren etc. doen we op de hogeschool nog nauwelijks volgens mij (laat staan dat bedrijven daar nog mee bezig zijn). Wel goed om de basis te leren, maar dat kan op allerlei manieren natuurlijk.

1 like

Hoi Petra,

Ik heb een systeempje in elkaar gezet waarin ik snel meerdere databases kan opnemen. Met overzichten over de tabellen en dergelijke. In het antwoordscherm staat altijd de naam van leerling e.d. Ik vraag mijn leerlingen hun sql toets te maken en dan van het scherm een screendump in Word te plakken. Dan heb ik zowel de query als de resultaattabel - kijkt heel makkelijk na!

Een nieuwe database erbij zetten is een kwartiertje werk.

Check http://sql.stellamariscollege.info

Probeer 't gerust uit!

1 like

Een van de fijnste omgevingen vind ik SQLite. Voordeel t.o.v. MySQL/MariaDB is dat de database in één .db bestand zit dat makkelijk door leerlingen van hun werkschijf is te gebruiken en er géén server is. De client draait de database. Ik zoek alleen nog een goede client voor Windows. Op een Mac heb je SQLite Browser voor SQlite, en Sequel Pro voor MySQL/MariaDB. Ben nog geen vergelijkbare no-nonse databasetool voor Windows tegen gekomen.

Voor bijvoorbeeld webtoepassingen (webserver) is SQLite prima te gebruiken. Ook zeer geschikt om kennis te maken met SQL.

SQLite is ingebouwd in sommige browsers, zoals Safari en Chrome. Sommige apps maken daarvan gebruik.
Er is ook een versie van SQLite vertaald naar JavaScript (https://github.com/sql-js/sql.js). Sommige websites gebruiken dat voor een online SQLite-tool. De database wordt dan meestal in de browser bewaard, maar omdat de database een enkelvoudige file is, is importeren of exporteren ook eenvoudig.

Zonder compleet te willen zijn, enkele voorbeelden:

Je hoeft dan niets te installeren, en kunt zo aan de slag!

1 like

mooiste zou zijn een volledige cloud omgeving, waar php en een database draait.
plek die je dan voor de leerling kunt maken en ze ongestoord kunnen klooien

Hoi allen,

Ik heb dit jaar gewerkt met https://sqliteonline.com/. Werkt prima!

Gr,

Hakan