Roboticacompetities

Als je je leerlingen extra uitdaging wilt bieden dan zou je hen kunnen inschrijven voor een roboticacompetitie. In deze topic wil ik graag mijn ervaringen met een aantal van dit soort competities delen. Heb jij ook ervaring met één van de bestaande competities, deel die dan met ons! En als je vragen hebt, stel ze dan gerust!

Ik begin met de First Lego League, oftewel de FLL. Dit is de grootste roboticacompetitie in Nederland. Jaarlijks doen ong. 700 teams uit het hele land hieraan mee. Elk jaar heb je een ander thema en het komt erop neer dat je robot allerlei missies moet gaan doen op een tafel met allerlei objecten (gemaakt van Lego). Soms moet je iets oppakken. Soms iets verplaatsen. Soms ergens aan draaien. Enzovoorts.

Naast het roboticaonderdeel moet het team ook het project uitvoeren: een oplossing bedenken voor een zelfgekozen probleem binnen de context van het jaarlijkse thema.

En naast het project en de robotwedstrijd is er ook veel aandacht voor het sociale aspect; de core values.

Wij doen op school al een aantal jaren mee met de FLL. Het is voor de kids ontzettend leerzaam en de leerlingen leren vooral hoe ze moeten samenwerken. Soms krijg ik het gevoel dat de robotwedstrijd slechts bijzaak is en dat heeft ook zo zijn voordelen.

Het materiaal dat je mag gebruiken is uitsluitend Lego. Ook mag je de robot alleen maar programmeren met Lego software. Dat is aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant leren de leerlingen “roeien met de riemen die ze hebben”. Voor het project mag je echter wel van alles gebruiken.

Het huidige seizoen is ten einde. Binnenkort kun je je weer inschrijven voor het jaar 2019/2020.

Als je meer wilt weten over de FLL, zie: http://firstlegoleague.nl

Gr,

Hakan

2 likes

Een andere competitie die al meer dan 10 jaar in Nederland wordt georganiseerd is Robocup Junior. Je kunt meedoen in verschillende categorieën:

De filmpjes hierboven zijn gemaakt op internationale toernooien. Het niveau in Nederland ligt aanzienlijk lager. Voor een impressie van hoe het eruit ziet hier in Nederland, zie: https://www.youtube.com/watch?v=-RaFYI9pSH4

Terwijl de focus met de FLL steeds minder op de robotwedstrijd ligt, draait het met Robocup Junior eigenlijk alleen maar om de robotwedstrijd. Voor de leerlingen die voornamelijk geïnteresseerd zijn in het bouwen en het programmeren is dit heel fijn. Ook ben je niet beperkt tot het gebruik van Lego: Je mag alles(micro:bit, Arduino, Raspberry PI, andere microcontrollers) gebruiken, zolang je het programmeerwerk maar zelf hebt gedaan.

Op 11 mei 2019 wordt het toernooi weer gehouden in Delft. Voor meer informatie: https://www.robocupjunior.nl

1 like