Organisatie en tips voor een succesvolle NerdNight

In dit topic bespreken @h.akkas & @ramon hoe je succesvol een avondsessie met leerlingen kunt organiseren. Voeg vooral tips, handigheden en onhandigheden aan! Aanleiding voor ons was de beperkte beschikbaarheid van de computerlokalen door de rekentoets.

Begin met communicatie, het liefst een jaar van te voren zodat de organisatie er goed van op de hoogte is. Ook kunnen leerlingen er dan goed rekening mee houden tijdens het inplannen van vrije tijd/bijbaantjes. Op mijn school staat aanwezigheid in het PTA, dat is vooral een formaliteit. Leerlingen vinden het heel erg fijn om een avond door te kunnen werken. Begin ook vooraf met het vragen van sprekers om de avond fijn te vullen.

Zorg voor zichtbaarheid. Drie maanden vooraf beginnen wij met communicatie middels posters. Dat zorgt niet alleen voor zichtbaarheid, het zorgt ook voor voorspelbaarheid. Leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte vinden dat prettig. In de week van de NerdNight beginnen we toegangsbandjes uit te delen. Ook weer voor de zichtbaarheid en voor de veiligheid op tijdens de avond. Iedereen is zichtbaar aan een bandje. Tip; Maak de bandjes de dag voorafgaande zelf vast, leerlingen voelen de exclusivieit van de avond hierdoor extra.

Om het gebouw veilig open te houden in de avond is het belangrijk afspraken te maken met leerlingen over zwerven door het gebouw. Wij beperkten de toegang niet, een afspraak is bij ons voldoende. Zorg voor een lijst met deelnemers!

Voeding. Een succesvolle avond is een avond waar voldoende te snoepen en te drinken is. Wij bieden leerlingen friet+snack aan. Rond 15.00 is de start met een ‘gezonde snack’, niet alleen appels, maar ook ander fruit. Rond 20.00 chips, koekjes e.d., tussendoor is er altijd koffie/thee/water/fris. Leerlingen kennen hun eigen sugar rush vaak al en kiezen bewust voor een suikerarme snack/fris. Maak vooraf lijsten als de maaltijd in batches beschikbaar is. Deel dit direct met leerlingen aan het begin van de avond. Zo voorkom je teleurstelling of een rush op het eten.

Voor communicatie met leerlingen is het prettig een mailgroep te starten en een website om al het materiaal direct te kunnen delen. Ook een handige manier om een Google Form te plaatsen voor inschrijving (zie ook veiligheid van het gebouw). Tip: Gebruik GitHub Pages om snel een statische website te bouwen. Leerlingen vinden het vaak leuk om daarmee te helpen. Met wat gepuzzel lukt het ze ook om een Google Form te embedden.

Wedstrijdelementen zorgen ervoor dat leerlingen harder gaan werken. Met een GitHub Swag-bag (= grote doos met merchendise) heb je altijd kleine cadeautjes. Denk aan posters, stickers en t-shirts (bestel deze vooraf, dat is vele malen leuker dan een gift card). GitHub verzendt de doos gratis, dat doen ze ook met de t-shirts.

2 likes